Når FM-båndet engang lukker, vil DAB+ stå tilbage som fremtidens luftbårne radiosignal. DAB+ er den digitale radiostandard af FM og byder på smartere kanalsøgning og støjfri forbindelse. Selvom FM-båndet skulle lukke, bliver alle FM-lydsystemer ikke nødvendigvis forældet. Der findes et hav af DAB+ adaptere eller tunere, der kan give nyt liv til et eksisterende anlæg, en B&O-radio, eller FM-bilradioer via AUX-stikket. Vi har et kæmpe udvalg her.
AV-Connection har et stort udvalg af DAB+ radio adaptere, antenner og tilbehør, inkl. bordradioer til køkkenet, soveværelset eller DAB+ adaptere til et eksisterende stereo anlæg. Se også vores store udvalg af DAB+ bordradioer
På DR's dækningskort kan du se hvor god DAB dækningen er i dit område.
Digital Audio Broadcasting - Eller lidt nemmere, DAB. Det er digitale transmissioner af lyd, der - sammenlignet med FM-signaler - mindsker støj gevaldigt i signalet. Med DAB-signalet og DAB-radioen har du mange flere kanaler, end du har været vant til med det gamle FM-signal.
DAB-formatet blev 1. oktober 2017 ændret til DAB+. Formålet med den ændring var at skabe plads til flere radiokanaler i Danmark. Den ændring har betydning for dig og din DAB-radio.
Hvis der står DAB+ på din DAB-radio, kan du være sikker på, at din radio kan modtage DAB+-signaler. Står der ikke DAB+, men er den købt i eller senere end 2012, så kan den også modtaget DAB+-signaler. Dog skal du selv genindstille radioen, så du kan modtage DAB+ efter signalskiftet. Hvis du har brugt din radio regelmæssigt siden 2017, er det nok ikke en bekymring, der er relevant for dig. Hvis du derimod har haft en DAB-radio slukket siden da, er det godt at være opmærksom på, så du ikke mistænker radioen for at være gået i stykker.
Er din radio derimod købt før 2012 og uden DAB+ angivelse på den, kan du gøre følgende: Genindstil radioen og find DR's regionale P4-kanal. Virker det, så hører du DAB+. Hvis det ikke virker, kan du investere i en DAB+ radio tuner.
Den dag, FM-signalet bliver lukket, er der kun DAB+ tilbage som det mest brugte radiosignal. Har du en ældre radio, der ikke er klar til DAB+, så kan du puste nyt liv i den gamle FM-radio med en DAB+ radio tuner.
Der vil altid være udsving i dækningen på grund af geografi og forhindringer som høje bygninger eller tykke betonvægge. Her kan signalet blive forstyrret. DAB+-signaldækningen er inddelt i nogle blokke: DAB-blok 1, 2, og 3.
DAB-blok 1-kanalerne er de landsdækkende, kommercielle kanaler. Kravet til deres dækning er, at 81,3 procent af Danmarks geografiske landareal skal være dækket af signalet.
DAB-blok 2 rummer de landsdækkende public service-kanaler (P1, P2, P3, P4 regionerne, P5, P6Beat, P7Mix, P8Jazz og Radio 24Syv). Her er dækningen stort set den samme, som den er ved FM-signalet, hvor mere end 96 procent af Danmark bliver dækket.
DAB-blok 3 er primært regionale og lokale kanaler, hvor dækningsgraden er lavere men også meget regionsbestemt. Du kan altid lytte til DAB+-radio, hvis din computer eller enhed har forbindelse til internettet.