Stående bølger er noget, der kan være noget af en kamp for at sikre god akustik i lyd, Hi-Fi og hjemmebiograf. Det opleves oftest som at bassen er for stærk eller forsvinder ved lave frekvenser, også kaldet baszoner.
Det opleves ofte, når du placerer subwooferen eller bare generelt, når du spiller musik med en stærk bas, eller ser film. Sidder man et sted, er der et højt basniveau, og et andet er bassen næsten ikke-eksisterende - eller det vil sige, den kan mærkes, men ikke høres.
Stående bølger er dog et indirekte problem for god lyd i alle frekvensområder, hvorfor god akustik ofte opnås ved at bruge en kombination af både absorbenter, diffusorer og basfælder, hvis man virkelig vil gå efter det.
Det der sker, er at lave frekvenser har lange lydbølger, og disse kan let ophæve hinanden i mindre rum, hvis vægge og lofter er parallel (som de jo ofte er). Derved vil lydbølgen reflekteres frem og tilbage, og derved danne et mønster og i mange tilfælge ophæve sig selv i visse områder.
For at undgå stående bølger og baszoner effektivt, kan man sørge for at designe rummet, så der ikke er nogen parallelle flader. Det kan dog være en udfordring de fleste steder, så her er subwoofer placering vigtigt, samt evt. have flere subwoofere. Da lave frekvenser bliver akustisk forstærket i hjørner, vil man derfor med fordel kunne placere et antal bas-absorbenter (
basfælder/bass traps) i et eller flere hjørner, for at hindre bassens uønskede dominans i et rum.
De fleste
subwoofere er udstyret med en fasedrejnings-mulighed, men denne funktion er udelukkende til at undgå forkert samspil/udlining af lyden mellem andre subwoofere eller højttalere i rummet. Fasedrejnings-funktionen kan derfor desværre ikke rette op på dårlig akustik, og stående bølgers effekt på lyden i rummet.