I en tid hvor der sker mange ting i verden, og det uventede og utænkelige måske er rykket tættere på en hvad det var for blot ti år siden. Kan det være en god ide og måske give lidt ro i sjælen hvis man er forberedt på en krisesituation som for eksempel krig / cyberkrig.
En nødradio er en enhed som der som navnet indikerer, kan bruges i nødstilfælde hvad enten men er ude i naturen eller hjemme. Som navnet antyder er der tale om en radio, som også er udstyret med et batteri, solceller og/eller håndsving, så den kan bruges overalt – også hvor der ikke er noget strøm.
Skulle det utænkelige ske at en krig bryder ud der hvor man er, eller el-nettet / infrastrukturen bliver ramt at et cyberangreb, vil eventuelle meddelelser og informationer blive sendt ud på FM radio, som man derved kan høre, og bliver underrettet om hvad der sker, og om der er noget man skal handle på.
I og med at en nødradio altid skal være klar til brug, uanset hvor man er. Tilbyder langt de fleste modeller en eller flere funktioner, som gør det muligt at få strøm på det indbyggede batteri.
Langt de fleste modeller af nødradioer tilbyder håndsving, som betyder at man ved fysisk at dreje et lille håndtag på radioen, kan oplade det interne batteri, og derved igen blive informeret på FM-båndet, eller bruge andre funktioner i nødradioen.
Der er også modeller som tilbyder indbyggede solceller som gør det muligt at få en lille mængde strøm på batteriet, ved at lade nødradioen ligge ude i solen. Bemærk dog at det er meget små solpaneler der sidder i nødradioer, og du derved ikke kan forvente at få store mængder strøm på din nødradios batteri på denne måde. Her vil håndsvinget eller tilslutning til en stikkontakt være bedre (sidst nævnte, hvis muligt).
Ud over at kunne oplades på flere måder, tilbyder nogle nødradioer også andre smarte og kritiske funktioner, der kan sikre at du kan føle dig mere sikker i en nødsituation.
Mange modeller tilbyder for eksempel også en kraftig indbygget lommelygte, så du kan finde rundt i mørket, hvis strømmen for eksempel er gået i dit hjem. Denne lommelygte kan på nogle modeller også agere som SOS-lampe, og blinke i SOS-signalet så du kan blive fundet i mørket.
Nu vi er ved SOS-signaler, tilbyder nogle modeller desuden også en tydelig sirene som kan aktiveres hvis du for eksempel befinder dig i et sted hvor du ikke kan komme ud, og ønsker hjælp til at blive fundet.
Sidst men ikke mindst kan langt de fleste nødradioer også bruges som powerbanks til at oplade andre enheder så som smartphones, høretelefoner eller andet udstyr der kan oplades via USB. Bemærk dog at batterierne i nødradioer ikke er særligt store, og du derved let kan komme til at tømme batteriet i din nødradio, hvis du lader din smartphone op fra 0-100% for eksempel.
Fælles for alle nødradioer er at de har en indbygget FM-tuner til at modtage radiosignaler. Du tænker måske, hvorfor FM og ikke DAB som er en meget nyere standard? Der er flere grunde til dette, men de to primære er at DAB bruger en hel del mere strøm end FM.
Derudover skal der heller ikke meget til at forstyrre et digitalt DAB signal, fremfor et godt ”gammeldags” og analogt FM signal.